Wat te doen

De pensioenkassen en AOW-fondsen gaan natuurlijk snel failliet als bejaarden niet meer doodgaan en eindeloos hun uitkering blijven trekken. Daar moet een oplossing voor gevonden worden, bijvoorbeeld in de vorm van een basisloon voor iedereen, iets
waar sommigen al lang voor pleiten. De economie moet sowieso op de schop, want betaald werk sterft uit. Er is nu al gebrek aan, en die trend zet zich voort, onsterfelijkheidspil of niet. We krijgen dus allemaal veel vrije tijd. Bedenk goed, lezer: dit gebeurt binnenkort. Wie dit leest en onder de veertig is, wordt waarschijnlijk onsterfelijk.

We hebben in de vorige rubriek al gezien dat een voortdurende groei van de wereldbevolking de eerste eeuw of zo in principe geen problemen oplevert, en daarna kijken we wel verder. Maar wat doen we met onze tijd? Dat is pas echt een probleem. Geen werk, eindeloos veel tijd. Wat is zo leuk dat je het driehonderd jaar, nee, tot in alle eeuwigheid kunt blijven doen? Klaverjassen? Voetballen kijken? Verveling zou wel eens het grootste probleem van de toekomst kunnen worden. Maar: tijd genoeg om er iets op te vverzinnen.

Waar wèl snel iets op verzonnen moet worden, is de menselijke voortplantingsdrift. In mijn vorige rubriek zagen we dat de planeet in principe wel honderd miljard mensen aankan, maar ooit wordt het ècht te druk. Stoppen met kinderen krijgen is dan de enige oplossing. Maar gaat iedereen zich daar braaf aan houden? Nee natuurlijk.
OUDEREN HEBBEN PECH

De huidige ouderen, tja, die hebben pech, waarschijnlijk de grootste pech in de geschiedenis van de mensheid. Zij zullen overlijden nèt voor het niet meer hoeft. Als laatsten.
Over een jaar of twintig, dertig is het doodgaan van oude mensen iets uit het verleden, een tijdperk om met afgrijzen aan terug te denken.
TANGRAM FOREVER
Met de puzzel tangram ben je eeuwig zoet. Klik hier voor ‘n demonstratie.